followers

Selasa, 12 Julai 2011

Jihad Cinta Mardhatillah- Bahagian 1&2

1 intro


Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan Muhammad,gahnya tersergam indah dipersada Bandar Batu Berendam. Petang yang masih terang mengusung lazuardi jingga menandakan senja kian tiba. Kelihatan penghuni-penghuni asrama SMKASM masih berlegar-legar beriadah di kehijauan padang sekolah. Gerimis peluh yang jatuh ke tanah berumput hijau menjadi bukti kesungguhan mereka.
Suasana sepi menyelubungi langit minda seorang remaja yang sedang duduk di atas sebuah bangku batu berhampiran padang sekolah sambil termenung memandang tepat ke jihat awan nilakandi. Selesa terasa disapa angin sore yang bertiup sepoi bahasa. Sayu atma tatkala retinanya menangkap fenomena rakan-rakannya yang sedang beriadah di padang sekolah. ”Seronoknya kalau aku dapat bermain sama,” rintih Hazriel dalam keadaan hanya Tuhan mendengar keluhnya. Fikirannya kini terlontar ke kolong diksi guru kelasnya,Ustazah Mariam,mengiang-ngiang dalam benak otak sejak waktu pengajaran dan pembelajaran di kelas pagi tadi.

“Hazriel,kamu ada bawa wang untuk membayar yuran?Kalau boleh saya mahu wang itu secepat mungkin. Kamu sudah lama bertangguh untuk menjelaskannya. Jika kamu tidak membawa wang yuran itu minggu hadapan,saya terpaksa mengambil tindakan,” Bingit diksi Ustazah Mariam bermonolog nyaring di minda Hazriel. Kata-kata itu begitu menyentuh pintu perasaannya yang kian diterjah ekspresi sayu. “hmm..,” keluh sukma Hazriel metah gundah.


Hazriel membesar dalam sebuah keluarga yang sangat miskin dan dhaif. Bapanya bekerja di sebuah kebun kecil milik ketua kampung. Gaji yang diperoleh adalah kurang daripada seratus ringgit seminggu kerana kebun tempat beliau bekerja itu bilangan pekerjanya sangat ramai. Ibunya pula telah lima tahun menderita penyakit lumpuh yang dihidapi sejak melahirkan adik bongsunya,Qistina. Dua orang adiknya , Mikael dan Qistina masing-masing berumur 14 dan 10 tidak berpeluang untuk bersekolah kerana kemiskinan keluarganya yang metah. Hanya Hazriel sahaja yang bernasib baik,dapat menjejakkan kaki ke sekolah sejak daripada peringkat rendah lagi. Namun begitu, kondisi keluarga Hazriel yang sangat miskin menyebabkan Hazriel tidak mampu untuk tinggal di asrama kerana kos pembiayaan yang sangat mahal. Memang tersusun kemas di sudut kecil hatinya untuk merasai kehidupan berdikari di asrama,namun keadaan keluarganya yang diselimut kebah kemiskinan memaksa dirinya hanya mampu melihat bangunan asrama yang gah dari luar pagarnya sahaja.2 Berat mata memandang,Berat lagi bahu memikul

Pagi yang hening. Kelihatan suria samar baru muncul bagi menabur rata cahayanya ke seluruh pelusuk benua nusantara. Lunak terdengar kicauan sekumpulan burung yang bertenggek molek di atas bumbung sebuah bangunan minangkabau. Tiba-tiba harmoni melodi siulan burung-burung itu dipecahkan nyaring loceng sekolah berdering menunjukkan bermulanya sesi persekolahan pada hari itu. “krrrnnngggg…,”. Kelibat seorang pelajar lelaki masuk melepasi pagar sekolah yang hampir-hampir di kunci rapi oleh pengawas bertugas. “jarang aku lihat kau lewat,ada apa-apa masalah ke kawan?” soalan yang sengaja didiksikan pengawas tersebut,Rizal namanya. “Tiada apalah. Aku cuma terbangun lewat pagi tadi,”jelas Hazriel. “ Iyalah tu. Lekaslah bergerak ke kelas kau, loceng pun dah berbunyi ,nanti terlewat pula,” tenang Rizal berdialog. “terima kasih ya Jal,” , “sama-sama,” .

Rizal merupakan satu-satunya rakan ataupun individu di sekolahnya yang mengetahui perihal keluarga Hazriel yang begitu dihimpit jidar kefakiran. Hazriel tidak pernah memberitahu sesiapa tentang dirinya atas dasar tidak mahu menyusahkan orang lain. Rizal adalah seorang anak orang kaya. Sudah lama dia mahu menolong Hazriel tetapi tidak berkesempatan kerana rakannya itu sering menyisihkan diri daripada orang lain.


Suasana riuh rendah kelas 4 Sc 2 memecahkan keheningan waktu rehat tengah hari itu. Pelajar-pelajar sibuk dengan hal masing-masing.Berborak,berbincang,membaca dan sebagainya. Dalam riuh rendah,  ada juga yang termenung seorang diri. Hazriel berteleku ,termenung memandang telatah rakan-rakannya. Hendak makan di kantin,wang pula tiada. Memikirkan soal wang yuran yang perlu dijelaskan membuat hati gusarnya bertambah bah dengan kondisi gundah. Sebenarnya dia sedang berusaha mengumpul wang bagi membiayai kos perubatan ibunya. Setiap hari dia menyimpan wang yang dibekalkan oleh ayahnya walaupun hanya 50 sen sehari. Dengan hasil tabungan itulah dia berniat mahu membantu ibunya kerana hanya itu saja mampu dia lakukan. Kini Hazriel dalam dilema. Memilih ibu atau sekolah. Keadaannya sekarang seperti ‘Diluah mati mak, ditelan mati bapa’. Kepalanya kian gusar,runsing memikirkan mafsadah yang harus ditempuh. Dia lalu bingkas daripada berteleku lalu bergegas nekad menuju ke bilik guru bagi menceritakan masalahnya kepada Ustazah Mariam.


Pintu ternganga luas seperti mengalu-alukan kehadirannya. Di hadapan bilik guru, Hazriel berwara-wiri tanpa tujuan yang pasti. Pada mulanya dia ingin berjumpa Ustazah Mariam untuk meluahkan segala-galanya yang terkurung lama di penjara mulut, tetapi entah kenapa tatkala tapak kakinya menjejak alas kaki di muka pintu,langkahnya kaku, lidahnya kelu,dirinya bagi direndam dalam air sejuk paras beku,buntu terpaku disitu. Dibalut perasaan yang rumit menjadikan diksinya berbahasa bisu. Dia lalu beredar dari bilik guru itu menatang perasaan gundah yang melimpah-limpah. Sememangnya Hazriel seorang yang berdarah gemuruh,gementar walaupun ingin berkata yang hak. Kelibat Hazriel yang mundar-mandir, kehulu-kehilir di koridor hadapan bilik guru itu rupa-rupanya diperhati secara sir oleh Rizal. Rizal mengorbankan masa rehatnya ke bilik guru bagi menjelaskan perihal Hazriel kepada Ustazah Mariam.


Mentari mula menunduk rukuk. Gerimis petang itu seperti mengadaptasi perasaan sedih di atma Hazriel. Dingin angin mengiwir membawa tempias gerimis menyitir-nyitir wajah muramnya. Selesa dia berbaring di teratak sebuah pondok buruk di hadapan rumahnya tidak menunjukkan keselesaan emosinya. Sesekali dia terfikir untuk menamatkan sahaja alam persekolahannya demi melihat ibunya pulih seperti sediakala. Tetapi jika dia berhenti sekolah, dia tidak dapat memberikan kejayaan kepada ibubapanya. Hazriel mati akal. Dia tidak dapat berfikir tatkala otaknya menafsir erti gusar.


Tiada melodi selain deruan titisan hujan yang kian melebat. Kesejukan mendorong Hazriel bingkas dari pembaringan lalu duduk merangkul erat lulutnya bagi menyitir sedikit kehangatan. Awan mengusung rona gelintin kelabu,menyelimut langit. Kondisi sekitar kian kelam laksana malam. Tiba-tiba kehadiran sebuah kereta menyeret tanah lecak menggamit enigma dalam hati Hazriel. Dia kesima, tercanguk di situ. Keluar daripada kereta itu seorang wanita bertudung labuh di naungi sekaki payung yang dipegang oleh seorang pelajar sekolah yang lengkap beruniform. Hazriel memandang tepat ke jihat mereka. Kebingungan tercetus seketika. “Ustazah Mariam! Rizal!, kenapa tak beritahu nak datang?, Jemputlah masuk ke rumah saya,” Hazriel berdiksi nyaring agar suaranya dapat didengar dalam deruan lebat hujan. Ustazah Mariam tersenyum hipokrit tatkala Hazriel memandang wajahny.Sebenarnya dalam hati beliau tersimpan rasa kasihan yang tiada bisa membuatnya tersenyum. Rizal lalu menunjukkan jalan.

Kondisi rumah papan yang usang menggamit ekspresi sayu dalam jiwa Ustazah Mariam. Rizal menunduk bak padi berisi. “Jadi ustazah dah tahu semuanya?,” suara Hazriel beritma lara. “Ya Hazriel, Rizal dah ceritakan segala-galanya kepada saya,” sahut Ustazah Mariam. Melihat ibu Hazriel yang terlantar di atas tilam keras menyentuh perasaan sebak Ustazah Mariam. Lalu takungan manik jernih dari kolam matanya menerobos keluar merentas pipi. “maafkan ustazah ya Hazriel, selama ini ustazah tidak tahu kesusahan kamu,” nada Ustazah Mariam sayup. “tak apalah ustazah,salah saya juga tidak memberitahu sesiapa,” cebik Hazriel menenangkan Ustazah Mariam. “Sungguh berat ujian yang menimpa kau. Aku harap kau bersabar . Soal yuran usah difikirkan lagi,bapa aku akan uruskan semuanya,”tenang Rizal mencelah. “terima kasih Rizal, aku tak tahu macam mana nak membalas jasa baik kau,” nada Hazriel keharuan.

Bersambung…..

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...