followers

Isnin, 11 November 2013

Taubat.

bismillah.

secangkir kasih Tuhan
tidakkah kau sedar,
ia lebih bernilai dari
tujuh lautan

segenggam rahmat Tuhan
tidakkah kau celik
ia lebih bersinar dari
jutaan bintang kau tilik..

Saat dosa kau melimpah
bah
bagai tiada tempat bisa kau penuhi
lagi
dalam setiap sudut ruang
dalam
hidupmu.

berlumur
noda
dosa
dan nista.

tidakkah kau cakna
dengan kasih dan rahmat Tuhan
semua itu lebur tak perlu kau bayar.
tertebus dengan ikhlas hati kau mohon pada
Tuhan.

mohonlah
ucaplah
padukan kata taubat pada
Tuhan.

tidak kira dosamu setinggi gunung kau tatang
rahmat dan kasih Tuhan itu melangit luas terbentang.

Allah. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Bicara taubat. Sebanyak manakah dosa yang telah kita lakukan. Setinggi manakah tahap pendosa yg telah kita capai. Kita manusia berdusta setiap detik yg tiada siapapun tahu kecuali diri kita sendiri dan Allah. Namun begitu,setiap insan itu pasti wujud di dalam hatinya naluri atau kemahuan untuk berubah dan berhijrah,kemahuan untuk kembali ke pangkal jalan,kemahuan untuk kembali kepada Allah. Tetapi disebabkan terlalu memikirkan dosa-dosa yang lampau,hati jadi gusar untuk bertaubat. Takut taubat tidak diterima kerana takut teulang kembali dosa yang telah dilakukan dulu. Membuatkan diri terus menangguh untuk mengucap kata taubat. Tunggu dan terus menunggu untuk menutur kata taubat di bibir, terus menangguh untuk di ukir di hati.

JANGAN BEGITU!

Jangan takut untuk bertaubat,tetapi takutlah akan azab Allah jika kita terus dengan maksiat dan tidak bertaubat. Tidakkah kita mahu akan nikmat syurga dan ketenangan yang dijanjikan oleh Allah kepada mereka-mereka yang beriman? 

Firman Allah :


A069
Akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat, dan ia pula akan kekal di dalam azab itu dengan menerima kehinaan, A070
Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
Jika kita renung kembali, jika kita sudah hidup selama 18 tahun, satu tahun ada lebih kurang 365 hari jika didarabkan dengan 18 tahun,kita cuma baru hidup selama 6,570 hari. Jika kita mula baligh sejak umur kita 14 atau 15 tahun, kita ada lebih kurang 1,460/1,461 hari yang kita melakukan dosa ditanggung oleh kita sendiri. baki 5,290 hari sebelum kita baligh itu ditanggung oleh ibubapa kita. sebab itulah kawan2 semua, kita kena selalu buat baik dan mendoakan mereka Allah berfirman yang bermaksud: “Dan Dialah Tuhan yang menerima taubat hamba-Nya yang bertaubat serta memaafkan kejahatan mereka lakukan; dan Ia mengetahui akan apa yang kamu semua kerjakan.” (Surah al-syura, ayat 25)
Daripada Ibn Umar bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Allah akan menerima taubat seseorang hambanya selagi nyawanya tidak di halkum.” (Hadis riwayat al-Turmizi, hadis Hasan Gharib).


Pandangan ahli sunnah mengatakan, apabila seseorang hamba itu bertaubat maka Allah berhak untuk menerima atau menolaknya dan tidak wajib bagi Allah menerima taubat seseorang. Namun, Allah berjanji akan menerima taubat hamba-Nya. 

Menurut al-Syarawi, Allah akan menerima taubat seseorang selagi nyawanya tidak di halkum dan menjadi kewajipan seorang Muslim supaya segera bertaubat. 

Manakala,menurut Sayyid Qutb, taubat selayaknya bagi Allah menerimanya adalah taubat yang lahir dari hati penuh keinsafan seolah-olah ia baru lahir semula dan menjadi insan yang lain.   Kita sendiri tahu rahmat Allah itu tiada batasnya.Tidak seperti lautan yang ada pinggiran pantainya. Tidak juga seperti sungai yang ada hulu dan muaranya. Ia persis seuntai tasbih yang diratin tanpa henti,infiniti. 

Apakah kita telah lelah memohon pada Allah sedangkan Allah tidak pernah tidur,tidak pernah mengantuk,tidak pernah terlelap,malah tidak pernah jemu mendengar rintihan kita. 

Allah itu Maha Pengampun. 

Allah menyukai orang yang bertaubat. dan Allah sayang kepada mereka yang tidak berputus asa untuk bertaubat. Walau sering jatuh tersungkur rebah seribu kali,dia tetap mencari Allah, Allah tetap di situ untuknya. Allah sentiasa sayang akan kita. Allah memberikan kita peluang untuk bertaubat dengan memberikan kita kehidupan hari demi hari. Cuma semuanya terletak pada diri kita sendiri apakah kita sayang akan diri kita atau pun tidak. Apakah kita mahu menggunakan peluang yang Allah berikan ini atau tidak. Benarlah Allah itu Maha Penyayang. 

Wahai sahabat-sahabatku sekalian. Dosa apakah yang telah kita lakukan sepanjang 1,460 hari ini? ..besarkah dosa itu? banyakkah dosa itu? 

agak-agak dosa yang kita buat dengan pengampunan dan rahmat Allah,mana lagi banyak?.. mana lagi besar?.. Allahuakbar. Jawab sendiri dalam hati anda. Jawab dengan penuh Ikhlas. bermonologlah. "Ya. Keampunan dan Rahmat Allah itu ternyata tiada hujung pangkalnya." cuma kita yg hanya perlu menggerakkan tangan menadah sepuluh jari merintih,menangis,menyesali apa yang telah kita lakukan dan bertaubat kepada Allah  dengan kita sebenar-benar taubat.

Allah juga menyeru setiap Muslim segera bertaubat dengan firman yang bermaksud: “Wahai orang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan taubat nasuha, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang beriman bersama-sama dengannya.” (Surah al-Tahrim, ayat 8) 

 Cukuplah. Simpanlah niat untuk menangguh untuk bertaubat atau berputus asa daripada rahmat Allah itu. Langit mendung itu membawa hujan. Analogikan setiap penyesalan yang kita lakukan itu sebagai langit atau awan yang mendung. Di sebalik semua itu,ada rahmat dan keampunan Allah yang perlu kita singkap sendiri dengan mengucapkan kata taubat. Sesungguhnya orang-orang yang bertaubat itu di dalam hatinya tiadalah sesuatu melainkan ketenangan yang abadi kerana telah didengarkan dengan khabar gembira iaitu pengampunan daripada Allah. Kita sendiri tidak mampu menafikan betapa besarnya rahmatNya  Tiada satu nikmat(rahmat juga suatu nikmat) Allah pun yang dapat kita dustakan.


Manusia tidak pernah sunyi melakukan kesalahan, kerana manusia dibekalkan nafsu sentiasa suka kepada perkara yang lazat atau keseronokan. Maka di sini, taubat adalah wajib dan fardhu ain kepada semua umat Islam. Taubatlah cara untuk menghapuskan dosa dan diampunkan Allah atas segala kesalahan yang dilakukan. Sebagai muslim yang baik, marilah kita sentiasa memohon taubat kepada Allah, supaya segala kesalahan kita diampunkan. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. AMARAN: JANGAN TAKUT UNTUK BERTAUBAT!! TETAPI TAKUTLAH KEPADA AZAB ALLAH!!


"Jangan mempertikaikan kalau doa lambat dimakbulkan. Tetapi bersyukurlah jika Allah melengahkan balasan dosa agar kita dapat bertaubat." kata- kata ini saya petik daripada twitter seorang sahabat. fikir-fikirkanlah wahai sahabatku


Cara-Cara Bertaubat 

  1. Menyedari besarnya dosa yang dilakukan sehingga menyesalinya dan menggeruni balasannya yang akan tertimpa diakhirat kelak jika tidak bertaubat, sebagaimana sabda Rasullullah saw : “Menyesali (dosa) itu adalah taubat”. (Riwayat Ahmad dan Ibn Majah)

  2. Berniat serta berusaha sedaya upaya menjauhi dan meninggalkan dosa yang telah dilakukan dan bertekad tidak akan mengulanginya lagi.

  3. Meninggalkan setiap apa yang dibenci dan diharamkan oleh Allah zahir dan batin, lantas beralih kepada yang dicintai dan diredhaiNya.
  4. Bertaubat dengan taubat nasuha sebagaimana firman Allah :“Wahai orang-orang Yang beriman! bertaubatlah kamu kepada Allah Dengan taubat Nasuha, Mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke Dalam syurga Yang mengalir di bawahnya beberapa sungai” (At-Tahrim : 8)

Hukum Taubat

Ketahuilah bahawa hukum bertaubat adalah ..wajib kepada semua umat Islam untuk memohon keampunan kepada Allah atas segala kesalahan yang dilakukan. Firman Allah yang bermaksud :

“Dan bertaubatlah kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung." (An-Nur: 31)

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud :

“Wahai sekalian manusia bertaubatlah kalian kepada Allah, karena sesungguhnya aku bertaubat kepada Allah seratus kali dalam sehari.” (Riwayat Al-Bukhari)


oleh: Jibriel Yusofrujukan: al-Quran, Ustaz Nor Amin ,Taubat Hakiki. Kitab Riyadhatus Salihin.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...